Η Hellenifera Ιδρύθηκε το 2014 από τον Κωσταντίνο Μπακασιέτα ιδιοκτήτη των Φυτωρίων Αμπέλου Μπακασιέτα (VNB) και το Ινστιτούτο αμπέλου και οίνου της Γαλλίας (IFV). Η δράση στον τομέα της κλωνικής επιλογής της αμπέλου, ξεκίνησε το 2004 τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο στόχος της Hellenifera είναι η αναζήτηση, ταυτοποίηση, διάσωση και διατήρηση σπάνιων και εμπορικών ποικιλιών και κλώνων της αμπέλου. Η δημιουργία βιώσιμων και πρότυπων αμπελώνων αποτελεί πρωτεύοντα σκόπο για την Hellenifera, για αυτό και το υλικό της ελέγχεται για 11 ιώσεις. Το 2021 έγινε η εγγραφή των πρώτων 20 κλώνων Ελληνικών ποικιλιών. Ακολούθησε η εγγραφή 3 κλώνων το 2023, με άλλους 8 να βρίσκονται στην διαδικάσια εγγραφής.
Τα τελευταία 20 χρόνια η Hellenifera έχει επισκεφτεί πάνω από 480 ηλικιωμένους αμπελώνες σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Μέση Ανατολή, μελετώντας πάνω από 320 γηγενείς ποικιλίες. Εώς σήμερα έχει επισημάνει πάνω από 2050 διαφορετικούς υποψήφιους κλώνους. Η Hellenifera δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική μεθοδολογία για την κλωνική επιλογή πέραν της Γαλλικής, αφού έτσι διασφαλίζετε η γενετική παραλακτικότητα των πολύ παλαιών ποικιλιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σήμερα διατηρεί στις συλλογές της πάνω από 150 ποικιλίες με ιδιαίτερο αγρονομικό και οινολογικό ενδιαφέρον και 500 διαφορετικούς κλώνους αυτών.
Η διαδικασία της κλωνικής επιλογής ξεκινά με την ανίχνευση υποψήφιων κλώνων σε παλιά αμπέλια στους τόπους προέλευσης των ποικιλιών. Η τεχνογνωσία των επιστημονικών ομάδων IFV και VNB, εγγυάται μια στοχευμένη και επιτυχημένη επισήμανση των κλώνων.
Η τεχνογνωσία των επιστημονικών ομάδων του IFV και της VNB εγγυάται μια στοχευμένη και επιτυχημένη επισήμανση των κλώνων.
Η διαδικασία της κλωνικής επιλογής ξεκινά με την ανίχνευση και επισήμανση των υποψήφιων κλώνων σε ηλικιωμένους αμπελώνες στους τόπους καταγωγής των ποικιλιών. Μετά από 3 χρόνια παρακολούθησης της σταθερότητας των χαρακτηριστικών για τα οποία επισημάνθηκαν, συλλέγονται οι κληματίδες με σκοπό την φυτοϋγειονομική και γενετική ανάλυση τους.
Η Hellenifera στέλνει τις κληματίδες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου (IFV) στο Μονπελιέ, για τον ιολογικό έλεγχο των δειγμάτων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται η γενετική ταυτοποίηση του φυτικού υλικού στη βάση δεδομένων της τράπεζας γενετικού υλικού του INRAE. Η γενετική ταυτοποίηση είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη διαδικασία καθώς τα ομώνυμα (παρόμοια ονομασία για διαφορετικές ποικιλίες) και τα συνώνυμα (διαφορετική ονομασία για την ίδια ποικιλία) είναι αρκετά κοινά σε όλες αυτές τις παλαιές αμπελουργικές περιοχές.
Ύστερα απο 3 χρόνια, όπου το υλικό έχει εξυγιανθεί και έχει ελεγχθεί ιολογικά, εισέρχεται στο τελικό στάδιο, τον έλεγχο με φυτά δείκτες (Indexing).
Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι παραπάνω διαδικασίες, η Hellenifera μεταφέρει το φυτικό υλικό σε ειδικά διαμορφωμένα εντομοστεγή θερμοκήπια, στο Λεόντιο Νεμέας, στην Ελλάδα. Όλα τα υγιή δείγματα διατηρούνται εκεί και αποτελούν μέρος της πρώτης επίσημης τράπεζας υγιούς γενετικού υλικού στην Ελλάδα. Στην συνέχεια, το υλικό πολλαπλασιάζεται με σκοπό την φύτευση των πειραματικών αμπελώνων στην απομωνομένη ορεινή περιοχή της Αργολίδας, την Αλέα. Όλοι οι πειραματικόι αμπελώνες της Hellenifera έχουν πυκνότητα φύτευσης 400 φυτά/στρέμμα (4000 φυτά/εκτάριο), το σύστημα μόρφωσης είναι διπλό Royat, με 8-10 κεφάλια ανά φυτό, κλαδεμένο στους 2 οφθαλμόυς. Το ύψος του κορμού είναι 70-80 cm και το έδαφος είναι μέτριας σύστασης με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλίκι.
Σε αυτούς τους πειραματικούς αμπελώνες πραγματοποιούνται οι αγρονομικές και οινολογικές μετρήσεις. Οι μετρήσεις συνοδεύονται πάντα από τις μικροοινοποιήσεις και τις τυφλές γευσιγνωσίες των κρασιών. Το 2024 συμπληρώνονται 10 χρόνια απο τον πρώτο τρύγο των πειραματικών αμπελώνων.
Σήμερα κυκλοφορούν 24 κλώνοι της Hellenifera:
Agiorgitiko Ν ENTAV-INRA® 001VNB Aidani Β ENTAV-INRA® 003VNB Assyrtiko Β ENTAV-INRA® 004VNB
Attiki Ν ENTAV-INRA® 005VNB
Vidiano B ENTAV-INRA® 007VNB
Vilana B ENTAV-INRA® 009VNB
Korinthiaki Ν ΕΝΤΑΒ-ΙΝRΑ® 010VNB
Kotsifali Ν ENTAV-INRA® 011VNB
Limniona Ν ENTAV-INRA® 013VNB
Monemvassia Β ENTAV-INRA® 016VNB
Moschofilero Ν ENTAV-INRA® 017VNB
Xinomavro Ν ENTAV-INRA® 018VNB
Robola B ENTAV-INRA® 021VNB
Savvatiano Β ENTAV-INRA® 022VNB
Soultanina Β ENTAV-INRA® 024VNB
110 Richter ENTAV-INRA® 026VNB
140 Ruggeri ENTAV-INRA® 027VNB
Crimson Seedless ENTAV-INRA® 028VNB Red Globe ENTAV-INRA® 029VNB Koiniariko N ENTAV-INRA® 030VNB Lagorthi B ENTAV-INRA® 031VNB
Xynisteri B ENTAV-INRA® 032VNB
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Αγιωργίτικο Ν
Όψιμη Ωρίμανση
Υψηλή παραγωγή Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια σταφύλια και μέτριες ρώγες
Κρασιά με πολύπλοκη αρωματική παλέτα (κόκκινα φρούτα, φρούτα του δάσους, μέντα κ.ά.)
Μέτρια οξύτητα, μαλακές τανίνες & αρκετές ανθοκυάνες
Αηδάνι Β
Πολύ όψιμης ωρίμανσης
Μεγάλη πυκνότητα σταφυλιού Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια προς μεγάλα σταφύλια, με μέτρια ρώγα
Μέτρια οξύτητα
Έντονα φυτικά αρώματα & λευκά φρούτα
Ασύρτικο Β
Πολύ ισορροπημένη παραγωγή
Υψηλή ανθεκτικότητα στη ξηρασία Οινολογικά Στοιχεία Πολύ υψηλή οξύτητα
Αρώματα Εσπεριδοειδών, ορυκτότητας & λευκά φρούτα
Υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά
Αττική Ν
Κλώνοι ENTAV-INRA® 005VNB Αγρονομικά Στοιχεία Μεγάλη ευρωστία
Πρώιμη ωρίμανση
Υψηλή γονιμότητα οφθαλμών, μεγάλη παραγωγή Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια προς μεγάλα σταφύλια με μεγάλες ρώγες
Ελαφρώς εμφάνιση μικρού κουκουτσιού
Γευστικά σταφύλια με ελκυστική εμφάνιση
Βιδιανό Β
Κλώνοι ENTAV-INRA® 007VNB Αγρονομικά Στοιχεία Μεγάλα σταφύλια με μέτρια προς μεγάλη ρώγα
Υψηλή ευρωστία
Πλάγια κατεύθυνση βλαστών Οινολογικά Στοιχεία Υψηλή οξύτητα
Παχύς φλοιός
Αρώματα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων με ανθικές νότες
Βιλάνα Β
Υψηλή γονιμότητα
Μεγάλα σταφύλια και μέτριες ρώγες Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια οξύτητα
Ευχάριστα αρωματικά κρασιά, αρώματα ανθέων και λευκών φρούτων
Κοινιάρικο
Χωρίς ανθόρροια
Ομοιομορφία μεγέθους ραγών Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια οξύτητα
Υψηλή συγκέντρωση τανινών
Ικανότητα παλαίωσης
Κορινθιακή Ν
Κλώνοι ENTAV-INRA® 010VNB Αγρονομικά Στοιχεία Μέτρια προς υψηλή ευρωστία
Πρώιμη ωρίμανση
Υψηλή γονιμότητα οφθαλμών ακόμα και στους οφθαλμούς της βάσης της κληματίδας Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια προς μεγάλα σταφύλια με μικρές ρώγες χωρίς κουκούτσι
Υψηλή συγκέντρωση σακχάρων
Χρησιμοποιείται συνήθως για ξερή σταφίδα
Κοτσιφάλι Ν
Μικρά σταφύλια με "διπλό τσαμπί"
Μέτρια προς μεγάλη ράγα
Οινολογικά Στοιχεία Πολύπλοκη αρωματική παλέτα
Χαμηλή χρωματική ένταση
Λαγόρθι
Όψιμη ωρίμανση Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια προς χαμηλή οξύτητα
Φυτικά αρώματα
Υψηλή αρωματική ένταση
Λημνιώνα Ν
Μεγάλη ευρωστία
Υψηλή παραγωγικότητα
Ανθεκτικότητα στην ξηρασία Οινολογικά Στοιχεία Υψηλή χρωματική ένταση και μέτρια περιεκτικότητα φαινολικών
Μέτρια οξύτητα
Χαμηλός αλκοολικός βαθμός
Μονεμβάσια B
Κλώνοι ENTAV-INRA® 016VNB Αγρονομικά Στοιχεία Μέτρια ευρωστία
Υψηλή γονιμότητα
Μέσης προς όψιμης ωρίμανσης Οινολογικά Στοιχεία Χαμηλή προς μέτρια οξύτητα
Aρώματα ανθέων και λευκών φρούτων
Μοσχοφίλερο N
Κλώνοι ENTAV-INRA® 017VNB Αγρονομικά Στοιχεία Πολύ μεγάλη ευρωστία
Μικρά έως μέτρια σταφύλια
Υψηλή γονιμότητα οφθαλμών
Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια εώς υψηλή οξύτητα
Μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα (λουκούμι, τριαντάφυλλο, εσπεριδοειδή κ.ά.).
Παράγονται ξηρά και αφρώδη κρασιά με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης
Ξινόμαυρο N
Πολύ μεγάλη ευρωστία
Υψηλή γονιμότητα οφθαλμών Οινολογικά Στοιχεία Υψηλή οξύτητα
Πολύ υψηλή συγκέντρωση τανινών
Μεγάλη αρωματική παλέτα (μαύρα φρούτα, τομάτα, κεράσι κ.ά.)
Παράγονται ξηρά και αφρώδη κρασιά με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης
Ξυνιστέρι
Αραιώρογο Οινολογικά Στοιχεία Γεμάτο σώμα
Αρώματα εσπεριδοειδών
Μέτρια οξύτητα
Ροδίτης Rs
Υψηλή γονιμότητα οφθαλμών
Μεγάλη στρεμματική απόδοση
Οινολογικά Στοιχεία Κρασιά χαμηλού αλκοολικού βαθμού
Mέτρια οξύτητα και δομή
Αρωματικό χαρακτήρα λευκών και τροπικών φρούτων
Ρομπόλα B
Κάθετη κατεύθυνση βλαστών
Μέτρια παραγωγικότητα Οινολογικά Στοιχεία Υψηλή οξύτητα
Πολύπλοκη αρωματική παλέτα με φυτικές νότες και λευκά φρούτα
Υψηλό δυναμικό παλαίωσης
Σαββατιανό B
Μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία
Υψηλή εώς πολύ υψηλη παραγωγικότητα Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια προς υψηλή οξύτητα
Ευχάριστα ελαφριά κρασιά με τυπικά αρώματα απο εσπεριδοειδή και λευκόσαρκα φρούτα
Σουλτανίνα B
Μέση ωρίμανση
Μέτρια εώς υψηλή γονιμότητα οφθαλμών
Κατεύθυνση βλαστών πλάγια
Σύστημα μόρφωσης απαραίτητο
Ποικιλία ευαίσθητη στον Περονόσπορο, στην Φόμοψη και στον Βοτρύτη Οινολογικά Στοιχεία Πολύ μεγάλα σταφύλια με μικρές ρώγες, χωρίς κουκούτσι
Ο φλοιός των ρωγών λεπτός εώς μέτριος, τραγανή και ευχάριστη γεύση με ελαφριά οξύτητα και ουδέτερο άρωμα
Crimson Seedless Rg
Όψιμη ωρίμανση
Μέτρια γονιμότητα οφθαλμών Οινολογικά Στοιχεία Μέτρια σταφύλια με μεγάλες ρώγες, χωρίς κουκούτσι
Πολύ ελκυστική εμφάνιση εξαιτίας χρώματος και σχήματος ρωγών
Τραγανή ρώγα και γεύση ελαφρώς υπόξινη
Red Globe Rg
Μέση γονιμότητα
Υψηλή παραγωγικότητα Οινολογικά Στοιχεία Μεγάλο σταφύλι
Μεγάλες εως πολύ μεγάλες ρώγες
Αξιόλογη ικανότητα συντήρησης και μεταφοράς